These are the fruits of pseudocydonia sinensis (Chinese quince) I got from the Koishikawa Botanical Garden in Tokyo. Last week I went there and found a box of Chinese quinces at the entrance. The garden was distributing them for free. I took two and made jam (2nd photo)!
I took the quinces for a reason. There is a Chinese quince tree in my neighborhood, and I saw the fruits hanging on the tree and lying on the ground last year and this year and wanted to have one or two to make jam. But the tree is on the roadside. Taking one without consent to the owner (who?) may be illegal... So, when finding the fruits being distributed at the garden, I was excited at the idea of being able to finally make Chinese quince jam!!
The jam is sour and slightly bitter at first, but in a week, the bitterness should disappear (according to the internet), so I put my jam in the fridge. I really look forward to eating it!
Chinese quince jam カリンジャム |
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小石川植物園でもらった花梨(カリン)です。花梨がたくさん入った段ボールが入口に置いてあり、配っていたので二つもらいました。もらったのには理由があります。実は近所に花梨の木があり、去年も今年も実が生っていました。ただ散歩道沿いで実をもらうのに誰に許可を得たらいいのかが分からず、ずっとほしいなと思ってたんです。そしたら何と意外な場所で遭遇!そしてやっと念願の花梨ジャムを作ることができました。
花梨ジャムは作ってすぐはえぐみがありますが1週間ほど置いておけば消えるとのこと。ということで容器に入れ、冷蔵庫に入れました。1週間後が楽しみです!
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